Resepi dan tips Sago Gula Melaka
Rugi siapa yang tak suka makan ni. Nampak pucat, sebab gula dekat bawah. |
Noob.
I've finally corrected my method untuk dapatkan kejadian biji sago tu cantik macam tu. Tips dia..bawah resepi ni:
Bahan-bahan (2-3 serving):
200g Biji sago
1 ketul Gula melaka
100ml Santan
Garam
Cara-cara:
- Sago
- Rebus biji sago.
- Dah agak jernih biji sago, tos kan.
- Air gula
- Larutkan gula melaka dengan sedikit air atas api kecil.
- Santan
- Masak pati santan dengan sedikit garam atas api kecil.
- Tambah sedikit air kalau terlalu pekat.
Eh, senang sangat kan ni? Bahan-bahan dengan cara-cara nak buat tu pon, I bagi yang paling simple.
Ni pula tips nak bagi biji sago tu jadi cantik sebutir-sebutir :
*Masa rebus biji sago tu, air kena banyak, dan kena sentiasa kacau supaya biji sago tak melekat.
*Biji sago dah jernih, toskan dan basuh (sambil tos/tapis tu) bawah air paip sampai hilang lendir-lendir sago tu. Confirm biji sago jadi butir cantik!
Senang kan? Try it!
0 comments