Resepi dan tips Sago Gula Melaka

by - 8:00 AM

Rugi siapa yang tak suka makan ni.
Nampak pucat, sebab gula dekat bawah.
This isn't my first time making sago gula melaka, but it's definitely the first time sago jadi cantik sebutir-sebutir macam ni.

Noob.

I've finally corrected my method untuk dapatkan kejadian biji sago tu cantik macam tu. Tips dia..bawah resepi ni:

Bahan-bahan (2-3 serving):
200g Biji sago
1 ketul Gula melaka
100ml Santan
Garam
Cara-cara:
  • Sago
  1. Rebus biji sago.
  2. Dah agak jernih biji sago, tos kan. 
  • Air gula
  1. Larutkan gula melaka dengan sedikit air atas api kecil.
  • Santan
  1. Masak pati santan dengan sedikit garam atas api kecil.
  2. Tambah sedikit air kalau terlalu pekat.

Eh, senang sangat kan ni? Bahan-bahan dengan cara-cara nak buat tu pon, I bagi yang paling simple.
Ni pula tips nak bagi biji sago tu jadi cantik sebutir-sebutir :

*Masa rebus biji sago tu, air kena banyak, dan kena sentiasa kacau supaya biji sago tak melekat.
*Biji sago dah jernih, toskan dan basuh (sambil tos/tapis tu) bawah air paip sampai hilang lendir-lendir sago tu. Confirm biji sago jadi butir cantik!

Senang kan? Try it!

You May Also Like

0 comments